sâmbătă, 5 martie 2016

Game review - Life is Strange

Iar am ramas in urma cu postarile. Dar na, a fost sesiune, apoi a venit vacanta si lenea, iar acum in sfarsit m-am reacomodat (cat de cat) cu programul de la facultate. Prin urmare, vreau sa va prezint un joc micut si simplu pe care l-am terminat inainte de sesiune: Life is Strange.


Cerinte minime:
procesor Dual Core 2.0 GHz
RAM 2 GB
placa video ATI sau NVidia, 512 MB (nerecomandat pentru placile Intel)
spatiu hard-disk 3 GB
sistem de operare Windows Vista

Platforma de test:
procesor Intel Core i7-4700HQ 2,40 GHz
RAM 8 GB
placa video NVIDIA GeForce GT 750M DDR3, 4 GB
sistem de operare Windows 7 Ultimate 64-bit


Jocul este un point-and-click graphic adventure game dezvoltat de Dontnod Entertainment si publicat de Square Enix, fiind disponibil pentru PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 si Xbox One. Acesta este format din cinci episoade lansate de-a lungul anului 2015 (Chrysalis - 30 ianuarie, Out of Time - 24 martie, Chaos Theory - 19 mai, Dark Room - 28 iulie si Polarized - 20 octombrie).

Actiunea are loc in 2013 si o are in centru pe Max Caulfield, o studenta la fotografie in varsta de 18 ani care are intr-o zi o viziune cu o tornada ce ii va distruge orasul. Apoi ea se trezeste si descopera ca acum are puterea de a intoarce timpul. Astfel, Max trebuie sa-si foloseasca nou-descoperita putere pentru a rezolva misterele din fictivul oras Arcadia Bay, Oregon si sa ii salveze pe toti de tornada din viziunea sa.


Gameplay-ul nu este unul forte dificil de inteles, fiind vorba de un simplu third-person point-and-click. Vei fi nevoit sa rezolvi anumite puzzle-uri si sa interactionezi cu celelalte personaje, insa nu este chiar atat de dificil, avand in vedere ca poti sa intorci timpul pentru cateva secunde. Problema este ca poate deveni frustrant sa tot trebuiasca sa intorci timpul fiindca ai ratat un mic detaliu sau nu observi un amanunt sau, pur si simplu, timing-ul nu a fost bun.
Cu toate acestea, accentul este pus mai mult pe poveste si nu pe gameplay-ul propriu-zis. Jocul se bazeaza pe efectul fluturelui, ceea ce inseamna ca deciziile pe care le iei cu Max, replicile pe care le alegi, chiar si modul in care interactionezi cu personajele, toate acestea influenteaza intr-un anumit fel cursul povestii si, prin urmare, soarta tuturor celor din Arcadia Bay.

Ce iese, insa, in evidenta la acest joc este grafica. Aceasta nu este una care sa te lase cu gura cascata, dar nu e nici proasta. Cum spuneam la inceput, vorbim despre un graphic adventure game, intreaga grafica fiind realizata asemenea unui desen animat, avand o oarecare tenta artistica, deoarece si Max este o artista.
Singura problema ar fi, insa, faptul ca personajele nu isi misca gura in concordanta cu ceea ce zic, ceea ce aduce mai degraba a un joc facut undeva in perioada 2000-2005. Adica, serios, chiar nu puteau si ei sa faca animatia aia ca lumea? Trebuie sa para ca personajele baiguie nu stiu ce prostii in loc sa para ca spun intr-adevar replicile alea?


Un alt aspect ce merita mentionat este coloana sonora, care se imbina perfect cu atmosfera jocului si cu povestea. Bine, nu sunt chiar genul de melodii pe care le-as asculta in viata de zi cu zi, dar intreaga coloana este atat de bine realizata, incat iese in evidenta pe tot parcursul jocului. Si chiar te face sa intelegi mai bine ce simte Max in acel moment, muzica devenind, asadar, parte din poveste.

Life is Strange a fost ceva complet neasteptat pentru mine. Daca eu credeam ca e vorba de un simplu joc in care poti sa intorci timpul si ai parte de tot felul de aventuri (adica ceva gen serialul Riley Rewind, pentru cei care stiu despre ce e vorba), am fost placut surprins sa aflu ca nu e asa. Ce am primit, de fapt, a fost o poveste plina de emotie, in care orice e posibil si care te poate face sa te intrebi in orice moment "Oare ce puteam face diferit aici?", totul fiind prezentat intr-un cadru extrem de artistic. Si cu ocazia asta am reusit sa si inteleg, mai mult sau mai putin, cum e sa fii o hipster-ita americana de 18 ani care incearca sa supravietuiasca problemelor din liceu. Si spun asta in cel mai putin ciudat mod cu putinta, fiindca nu ai cum sa nu te atasezi macar putin de Max si, prin intermediul ei, de celelalte personaje din joc. Iar asta este un lucru greu de realizat intr-un joc.
Asadar, daca vreti sa jucati ceva relaxant, cu o poveste frumoasa si care sa va faca sa treceti prin toate emotiile posibile de pe lumea asta, Life is Strange este perfect pentru asa ceva.

Nota mea (toate episoadele): 9
Nota IGN (media tuturor episoadelor): 6,8


Trailer:



*mentionez ca nu detin drepturi de autor asupra fotografiilor si clipurilor video postate. Toate drepturile revin producatorilor lor si asociatilor acestora. Nu obtin castiguri de pe urma acestui blog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu