duminică, 5 octombrie 2014

Movie review

Filmul de azi este unul dintre primele filme SF facute vreodata: 2001: A Space Odyssey.


Aparut in 1968 si regizat de Stanley Kubrick, filmul este o ecranizare a nuvelei The Sentinel de Arthur C. Clarke, autorul fiind si co-scenarist, alaturi de Kubrick. Datorita succesului filmului, Clarke a transformat nuvela intr-un roman ce poarta acelasi titlu, ulterior aparand si cateva continuari ale cartii: 2010: Odyssey Two, 2061: Odyssey Three si 3001: The Final Odyssey.
Filmul este constituit din 4 acte, cu o pauza la jumatate, fiecare act prezentand un episod diferit din evolutia umana. Punctul comun al actelor il constituie "intalnirea" personajelor cu niste obiecte misterioase, negre, aparent de origine extraterestra (numite in carti monoliti).
Primul act, intitulat The Dawn of Man, se desfasoara in perioada preistorica si urmareste un trib de oameni preistorici incercand sa supravietuiasca in desert. 
Actul doi, TMA-1, il introduce pe doctorul Heywood R. Floyd, acesta aflandu-se intr-o calatorie spre colonia umana de pe Luna, Clavius. Scopul sau este de a indeplini o misiune necunoscuta.
Cel de-al treilea act, Jupiter Mission, are actiunea concentrata asupra echipajului unei nave ce se indreapta spre Jupiter. Personajele principale sunt, de aceasta data, doctorii David Bowman si Frank Poole. Cei doi sunt singurii membri ai echipajului treji, ceilalti membrii aflandu-se intr-o stare de hibernare indusa. Alaturi de cei doi doctori, pe nava se afla si HAL 9000 sau, mai simplu, Hal, un computer ultraperformant ce are rolul de a controla si monitoriza sistemele navei spatiale.
In ultimul act, Jupiter and Beyond the Infinite, doctorul Bowman paraseste nava intr-o capsula speciala si intercepteaza un monolit aflat in orbita in jurul planetei Jupiter. Insa este atras intr-un vortex ciudat, fiind purtat intr-o calatorie prin spatiu si timp.



Din distributie fac parte: Keir Dullea (Dr. Dave Bowman), Gary Lockwood (Dr. Frank Poole), William Sylvester (Dr. Heywood R. Floyd) si Douglas Rain (voce HAL 9000).
Castigator al unui premiu Oscar pentru efecte speciale, 2001: A Space Odyssey nu este un film care sa placa tuturor. Pentru a-l aprecia trebuia sa fii ori un iubitor/cunoscator al filmelor lui Kubrick, "regele suspansului", sau un iubitor de SF sau, pur si simplu, un geek. Dar chiar daca nu te incadrezi in una din categoriile astea si (cel mai probabil) filmul asta este o plictiseala pentru tine, nu se poate sa aprieciezi coloana sonora ce aduna piese ale lui Johann Strauss sau Richard Strauss, muzica conferind actiunii o atmosfera unica.

                               


Nota mea: 9
Nota IMDb: 8,3


*mentionez ca nu detin drepturi de autor asupra fotografiilor si clipurilor video postate. Toate drepturile revin producatorilor lor si asociatilor acestora. Nu obtin castiguri de pe urma acestui blog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu