sâmbătă, 28 februarie 2015

Book review: "Unfinished Tales" de J. R. R. Tolkien

Ok, azi vin cu ceva mai neobisnuit. Dar nu ma pot abtine, trebuie sa vorbesc de cartea asta. Asa ca, va prezint Unfinished Tales of Numenor and Middle - Earth de J. R. R. Tolkien.


Unii probabil si-au dat deja seama ca aceasta carte este legata de trilogia Lord of The Rings. Mai exact, Unfinished Tales (sau Povesti neterminate pe romana) este o antologie de povesti si eseuri ale lui Tolkien care nu au fost niciodata terminate. Acestea au fost adunate si editate de catre fiul autorului, Christopher Tolkien, fiind publicate in 1980, la 7 ani de la moartea lui J. R. R. Tolkien.

Povestirile (sau mai bine zis schitele si eseurile) de fata au ramas, dupa declaratia lui Christopher Tolkien, exact cum le-a lasat tatal sau, editorul adaugand doar niste note explicative. Astfel, uneori, textul nu are coerenta sau continuitate, fiind doar niste informatii legate de aceasta lume fantastica si de unele personaje din Silmarillion si Lord of The Rings (precum Galadriel, Gandalf si ceilalti vrajitori, Isildur si regii Gondorului sau regele Aldarion din Numenor). De asemenea, sunt dezvaluite anumite detalii care nu mai apar in nicio alta carte (de exemplu, detalii despre crearea Rohanului sau despre Batalia din Tinutul de Jos). Prin urmare, o gramada de informatii noi despre Pamantul-de-Mijloc.

Textele sunt grupate in patru parti: Primul Ev (ce prezinta detalii despre povestea lui Tuor si povestea copiilor lui Hurin), Al Doilea Ev (informatii despre Numenor, regele Aldarion si despre Galadriel), Al Treilea Ev (in care se vorbeste despre Gondor si Rohan, despre infrangerea lui Sauron si moartea lui Isildur, precum si despre Razboiul Inelului), ultima parte neavand un titlu, intrucat aduce informatii despre anumite lucruri ce apar in toate cele trei evuri ale Pamantului-de-Mijloc.



Unfinished Tales sau, mai corect spus, Unfinished Tales of Numenor and Middle - Earth este, dupa parerea mea, o carte grozava. Cu tote acestea, nu este pentru oricine, ci doar pentru adevaratii fani Lord of The Rings si ai genului fantasy in general. Este o carte grea, ce necesita sa cunosti multe despre universul creat de Tolkien, motiv pentru care inainte sa te apuci sa o citesti ar trebui mai intai sa treci prin tot ceea ce inseamna istoria Pamantului-de-Mijloc, respectiv Silmarillion, Copiii lui Hurin, Hobbitul si Stapanul Inelelor (si ma refer aici strict la carti, nu la filme din pacate). Insa cei care au citit deja acestea, trebuie neaparat sa isi treaca pe lista si Povesti neterminate.



*mentionez ca nu detin drepturi de autor asupra fotografiilor si clipurilor video postate. Toate drepturile revin producatorilor lor si asociatilor acestora. Nu obtin castiguri de pe urma acestui blog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu