Mai mult decat atat, saptamana asta mi-am facut si eu cont pe Pottermore ca un obsedat de Harry Potter ce eram odata (unii ar zice ca inca sunt), asa ca, daca se stie cineva fan, sa vada oleaca site-ul. Nu e cine stie ce, dar are adaugari la poveste scrise chiar de J. K. Rowling, nu fan-fiction.
As mai avea ceva de zis in legatura cu ziua de miercuri (la noi, joi din cauza diferentei de fus orar, but whatever). Aceasta zi a marcat inca un final, respectiv finalul emisiunii =3 a lui Ray William Johnson. Bine, nu chiar finalul de tot, asa cum zice si el in clipul de mai jos, dar, totusi, e vorba de un ultim episod. Acum, sincer, nuj ce sa zic, o parte din mine spune SUGI P**A RAY!!!, iar alta parte spune "thanks for the laughs". Orice ar fi, cert este ca Ray va ramane o parte din istoria Internetului si a YouTube-ului, multa lume iubindu-l si multa lume urandu-l. Eu n-as mai avea nimic de zis, il las pe Ray sa vorbeasca:
De la nes la congres
Ajungi acasa plictisit, dar fericit in acelasi timp fiindca ai avut o zi lejera, care s-a terminat repede. Relaxat, iti gasesti repede un serial si te uiti fara griji. Deodata, iti dai seama ca maine ai anato, cosmarul tuturor studentilor de anul I. Si mai rau, asculta, iar tu ai nota. Te uiti repede ce ai de invatat. Cordul si camerele sale; fata de alte zile, acum e relativ ok, dar tu tot te stresezi de parca nici nu stii despre ce e vorba. Dupa ce termini de vazut episodul inceput, ca doar ai timp, ce naiba, deschizi frumos caietul de la LP si Anatomia Trunchiului si incepi sa citesti in paralel din ambele, pana realizezi ca informatiile pe care ti le-a dat profa si cele din carte sunt destul de diferite. Asa ca iti bagi picioarele si incepi sa citesti din caiet, ca mai mult ca sigur asculta din ce a predat, nu din ce e in carte. Din pacate, insa, pe ici pe colo mai lipsesc date, ca bineinteles ca nu poti scrie totul, la cat de repede dicteaza la LP. Inveti si tu ce ai pe acolo, sperand ca dintre toti nu te va asculta doar pe tine.
A doua zi dimineata, mergi la facultate, iar la anato deja te simti ca si cum nu stii nimic. Spre fericirea ta, nu te asculta pe tine, dar incepi sa te simti ca un prost cand realizezi ca, in cel mai bun caz, stii raspunsul la doar o intrebare din doua. Eh, ce mai conteaza, nu esti tu cel ascultat, Slava Domnului! De-acum poti sa te gandesti la ce o sa faci in weekend.
Melodia saptamanii
trebuie sa fac pe cineva fericit cu melodia asta
Clipul saptamanii
ladies and gentlemen, Zack Galifianakis!!!! A, da, mai e si Obama pe-acolo...
(din nou, nu stiu de ce nu merge sa adaug clipul direct aici, asa ca las link-ul)
Between Two Ferns with Zach Galifianakis: President Barack Obama
Review
Azi am pregatit un review mai special: nu mai vorbesc despre vreun film, ci despre o carte. Nu am mai facut, insa, niciodata asa ceva, prin urmare mai mult ca sigur nu o sa fie bun. Pe langa asta, trebuie sa spun ca nu stiu de ce critic profesionist ar trebui sa ma folosesc in materie de carti, asa ca voi avea o singura nota, cea data de mine, iar review-urile astea mai mult ca sigur nu vor fi ceva de genul eseu la romana. Si inca ceva: eu nu sunt genul de om care citeste orice sau care citeste foarte mult. Mie trebuie sa-mi placa cartea dinainte sa o citesc, ca sa zic asa, de aceea sunt foarte mari sanse ca sa primeasca de la mine note mari.
De asemenea, acum ca am scapat de orele de romana, mai mult ca sigur o sa citesc numai SF-uri si fantasy.
Dar hai sa mai las vorbaraia si sa ma apuc de treaba, ca daca o mai lungesc mult chiar nu stiu ce o sa iasa, Asadar, fara alte adaugiri, Dansul dragonilor de George R. R. Martin.
Ok, trebuie sa incep prin a spune ca am o mare problema: nu stiu cum sa fac sa vorbesc despre aceasta carte fara massive spoilers sau chiar fara mici spoilere pentru fanii seriei si ai serialului. Asa ca, pentru cei care nu vor sa afle nimic de dinainte, spun SPOILER ALERT!
Acum, ca am rezolvat si cu asta, trecem la review-ul propriu-zis. Dansul dragonilor/A Dance with Dragons este al cincilea roman al seriei "Cantec de gheata si foc"/ "A Song of Ice and Fire " (nu "Urzeala tronurilor"/ "Game of Thrones", cum a fost numit serialul) de George R. R. Martin. Aparut in 2011, atat in engleza, cat si in romana, este ultimul volum publicat din serie, ultimele doua romane ale seriei (The Winds of Winter si A Dream of Spring) nefiind inca finalizate. Celelate romane ale seriei sunt: Urzeala tronurilor/ A Game of Thrones (1996, 2007 in romana), Inclestarea regilor/ A Clash of Kings (1999, 2008 in romana), Iuresul sabiilor/ A Storm of Swords (2000, 2009 in romana) si Festinul ciorilor/A Feast for Crows (2005, 2009 in romana).
Ca sa fac si o comparatie cu serialul, ca tot se apropie sezonul 4, primele doua sezoane au respectat extrem de fidel cartile, fiecarui sezon corespunzandu-i o carte. Din sezonul 3, insa lucrurile se schimba: unele lucruri au fost modificate, iar finalul sezonului nu corespunde finalului celui de-al treilea roman, ci actiunea a ajuns undeva pe la jumatatea acestuia. Asta nu este, insa un lucru rau, fiindca, sincer sa fiu, nu vad cum ar fi putut incadra toata actiunea din carte in doar 10 episoade fara sa taie foarte mult.
Cu toate astea, nu ma pot abtine sa nu vorbesc despre diferentele majore dintre carti si serial:
1) La Nunta Rosie, sotia lui Robb nu a fost prezenta, ea ramanand bine mersi, in viata, la Riverrun si cel mai important, e gravida cu copilul lui Robb. Pe langa asta, ea nu este Talisa Maegyr din Volantis (Oona Chaplin), asa cum apare in serial, ci Jeyne Westerling, o fata nobila dintr-o casa supusa Casei Lannister, ea avand grija de Robb dupa ce acesta fusese ranit intr-o batalie si adus in castelul familiei Westerling. Sincer, chiar nu inteleg de ce producatorii serialului au schimbat-o si au si omorat-o.
2) Sansa nu este abordata direct de Degetel, care incearca sa o scoata din King's Landing, ci de bufonul - fost cavaler - Dontos, chiar daca acesta este "controlat" de Baelish din umbra.
3) Bastardul lui Robert luat de Melisandre la Piatra Dragonului pentru a fi sacrificat nu este Gendry, ci Edric Storm, de la Capatul Furtunii, personaj care nu apare in serial. Gendry ramane, in carte, cu Beric Dondarrion si restul Fratiei fara Blazon, iar Edric este salvat de Davos Seaworth, asa cum se intampla si in serial.
4) Bran nu trebuia sa se intalneasca abia acum cu fratii Reed. In carti, ei erau la Winterfell inca dinainte sa se intoarca Theon cu oamenii de fier si fugeau cu totii spre nord. De asemenea, Osha o lua cu Rickon si lupul sau, Latosul, din prima pe alta cale, in timp ce Bran, Hodor, Meera si Jojen isi continuau drumul spre Zid.
5) Theon nu trebuia sa mai apara deocamdata, cu atat mai mult sa se arate modul in care este torturat de bastardul de Ramsay. In romane, el reapare abia in Dansul dragonilor, fiind complet distrus, atat fizic, cat si psihic dupa torturile la care a fost supus. Serios, pentru ce care nu au citit cartile spun ca pe Ramsay o sa fie la fel de urat, daca nu chiar mai urat de fani decat Joffrey.
Acum ca am lamurit si diferentele dintre carti si serial, trecem la actiunea din Dansul dragonilor. O sa vorbesc foarte putin aici despre actiunea propriu-zisa, din motive de SPOILERE. Evenimentele din acest al cincilea roman au loc in acelasi timp cu cele din cel de-al patrulea, Festinul ciorilor, ba chiar ajunge mai departe in ultimul sfert al actiunii. Diferenta este ca, daca in al patrulea roman erau in cea mai mare parte prezentate povestile unor personaje ce la inceput au fost secundare (Cersei, Jaime, Brienne, Sam Tarly, Sansa, Arya, Asha Greyjoy etc), acum se revine in principal la personajele cu care suntem obisnuiti (Jon, Bran, Davos Seaworth, Theon, Daenerys, Tyrion, Arya etc).
Pe scurt, in Westeros razboiul continua intre regii ramasi, insa luptele iau deocamdata o pauza, locul lor fiind luate de diplomatie si de amenintarea Celorlalti, Umblatorii Albi. Daenerys are si ea problemele ei, orasul ei, Meereen fiind in continuare amenintat, iar dragonii devenind din ce in ce mai periculosi. Cu toate acestea, multe personaje sunt intr-o fuga continua, intr-o cursa de a ajunge la Daenerys pentru a-i cere mana si a o aduce in Westeros cu dragonii.
In concluzie, cartea m-a lasat cu sufletul la gura in asteptarea urmatorului volum, care, din pacate, va aparea abia undeva prin 2015. Cu toate acestea, din fericire, exista si serialul, sezonul 4 aparand la inceputul lui aprilie (nici nu stiti cat sunt de fericit ca am reusit sa termin si cartea asta inainte sa reinceapa serialul). George R. R. Martin este un scriitor extraordinar, care stie cum sa faca sa transmita tot felul de emotii cititorului, de la ura pura si tristete, la fercire si este, mai ales, un maestru al suspansului si al rasturnarilor de situatie.
Valar Morghulis!
Nota: 10
Cam asta-i!
*mentionez ca nu detin drepturi de autor asupra clipurilor video si fotografiilor postate. Toate drepturile revin producatorilor acestora si asociatilor lor.
**ca sa vezi faza tare si cat de mult ma pricep eu la programare: am pus titlul postarii <Insert title here> din lipsa de inspiratie, acesta fiind chiar codul folosit de Google pentru titlu. Prin urmare, mi s-a salvat postarea ca fiind fara titlu. Nu-i nimic, modific putin, poate il pacalesc cumva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu