vineri, 31 octombrie 2014

Original vs piratat

In ultima vreme, din ce in ce mai multe companii de gaming (EA, Activision-Blizzard, Ubisoft, care vreti voi) pun accentul pe securitatea jocurilor lor. Si asta pentru ca numarul de hackeri si de jocuri piratate a crescut semnificativ in ultimii 10 ani. Iar in Romania majoritatea oamenilor descarca nu numai jocuri video de pe Internet, ci si filme, seriale si muzica.

Problema cea mai mare este, dupa parerea mea, pretul crescut al jocurilor video de pe piata. In tarile occidentale, unde salariile sunt mai mari, toate preturile sunt mai mari (de exemplu o doza de Cola costa vreo 2 euro, adica 8-9 lei. Imaginati-va surpriza mea cand am facut calculul..), dar la noi sunt preturi mai mici cam la toate produsele. Insa nu si la jocuri video. In acest caz, preturile de la noi sunt la fel ca in tot restul lumii. Si desi nu exista un numar foarte mare de gameri in Romania, ca sa poti justifica preturile mari, cu totii ne uitam la filme si seriale sau ascultam muzica. Prin urmare, foarte putini oameni efectiv cumpara, cei mai multi alegand sa descarce variantele piratate, asumandu-si anumite riscuri deoarece legea din Romania interzice chiar si detinerea de material copiat, fara drepturi de autor, nu doar comercializarea sa.

Poate ca situatia nu pare atat de grava, dar sa privim lucrurile dintr-o alta perspectiva. Fie ca este vorba de jocuri, filme sau muzica, exista anumiti oameni care muncesc pentru realizarea acestora, iar munca lor trebuie platita. Iar salariul lor vine din vanzari (si din publicitate, stiu, dar mai putin in unele cazuri). Si chiar daca cea mai mare parte a banilor ajung in buzunarele sefilor respectivelor companii de productie, toata lumea e platita mai mult sau mai putin in functie de succesul pe piata. De aceea a descarca de pe Internet inseamna sa furi.

In concluzie, din cauza preturilor ridicate oamenii prefera uneori sa fure. Dar cum poate fi rezolvata problema? Ideile sunt nenumarate. De exemplu, pentru muzica gratis exista YouTube, pentru jocuri exista magazine online ca Steam si Origin, care fac frecvent reduceri sau exista chiar si jocuri gratis care cer jucatorilor bani pentru anumite bonusuri (League of Legends, Dota 2, NFS World, Star Wars The Old Republic etc.). Iar pentru filme exista posibilitatea sa le inchirezi pentru o zi la un pret redus (din pacate la noi nu exista asa ceva, dar cred ca ar merge).

Dar chiar si asa, pirateria nu va muri niciodata. Si asta pentru ca oamenii vor avea mereu mentalitatea "de ce sa dau bani cand pot avea gratis?". Ceea ce ar trebui insa facut, dupa parerea mea, este sa incercam sa o descurajam, macar deocamdata. Sa incercam sa obtinem un echilibru intre original si piratat, intre a cumpara si a fura.


 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu